Nu, under årets första vecka, är det dags för tagna nyårslöften att börja realiseras i handling. Om det är någon mer än jag som varit på ett gym under januari månad så kan säkert även ni vittna om att det är fullbokat på träningspassen och trångt bland maskinerna. ”Att äta mer hälsosamt” och att ”börja träna” är enligt en artikel från SvD svenskens vanligaste nyårslöften. Genom att få i sig nyttigare mat och bygga muskler strävar vi således efter att få en mer hälsosam livsstil under 2011. Ja, om nyårslöftena nu infrias, det vill säga. Det kan vara lite si och så med den saken ibland.

Av någon anledning verkar det inte vara lika vanligt med nyårslöften som handlar om att bygga och förbätta sina relationer. Man kan undra varför. Det är egentligen anmärkningsvärt att det så sällan nämns som nyårslöfte eftersom våra relationer, enligt Wall Street Journal, är den enskilt största prediktorn för vår upplevda lycka. Varför lovar vi inte att bygga våra relationer istället för att bygga muskler? Jag vet inte, men jag gissar att det känns som ett mer konkret beslut att att bygga muskler än att göra något så odefinierbart och ”svårt” som att förbättra sina relationer.

Ett tips från er självutnämnde RT (RelationsTränare) för dagen är att ta några minuter till att fundera över om ni har någon relation där ni skulle vilja att något blev bättre – och vad ni i så fall, mer konkret, skulle du kunna göra åt saken? Ingen prestationshets nu, utan bara en ärlig tanke på om du ger de viktiga relationerna i ditt liv den uppmärksamhet som du vill och kan. Det handlar om att medvetet göra så gott man kan och välja sitt liv, tänker jag, inte att ”bli bäst på relationer” eller något liknande som skapar moraliseranden och dåliga samveten.

Om man känner att man skulle vilja förändra och förbättra relationer kan det vara svårt att hitta konkreta saker att göra.  Viktigast torde vara att identifiera problemet och se om alla inblandade är intresserade av en förändring. Ibland kan små insatser göra stor skillnad, så som att som att titta någon i ögonen, lyssna uppmärkssamt eller att ringa det där telefonsamtalet som ”aldrig blir av”. Ibland är det förstås mer invecklat och då kan man behöva hjälp utifrån.

Ofta kan dock mycket göras med små medel, frågan är bara vad man kan göra? Jag lämnar det mesta till er egen kreativitet, men skickar även med fem tips från Wall Street Journal som kanske kan vara till nytta för någon:

1. Dela mer: Var öppen och ärlig med det som pågår i ditt liv så andra lättare kan relatera till dig och själva våga dela med sig av sitt inre.

2. Avsätt mer tid till att prata: Kom överens om en tid att prata varje dag. Överväg att sätta en tidsgräns, särskilt för par där den ena personen gillar att prata mer än den andra. Detta kan hjälpa den tystare personen att prata mer och den mer pratsamma personen att fokusera på det som är värt att säga.

3. Gå ut tillsammans: Att vara ute i fria luften är avstressande och gör det lättare att hitta varandra. Ett tips är att ta långa promenader tillsammans. Att röra sig och samtidigt inte behöva ha ögonkontakt kan göra underverk för att öppna upp till samtal som kan gå trögt i hemmamiljön.

4. Stäng av TVn/datorn/telefonen: Det må vara en klyscha, men faktum är att familjemedlemmarna ofta spenderar sin familjetid ”i små öar”, var och en vid sin tekniska pryl. Fundera på om din familj skulle vilja göra mer saker tillsammans, utan att samtidigt titta på en skärm.

5. Hitta nya vänner: Fundera om du har någon i din närhet du vill lära känna bättre, eller börja med någon ny hobby eller liknande för att träffa helt nya människor; potentiellt nya vänner.
Fler inlägg om relationer följer under 2011, bland annat ett inlägg utifrån forskning kring vilka parrelationer som är lyckligast. Där får du möjlighet att testa dig själv och din relation! Kom nu också ihåg att även om ni missade chansen att ta ett nyårslöfte gällande relationer så är det inte försent att konkretisera en längtan efter bättre relationer i en målinriktad plan och avge ett trettondagslöfte, eller varför inte ett helt vanligt onsdagslöfte.